på dansk

Sommerhuskattene

Ræk hånden ud....kattene har brug for din hjælp
Information om projektet “Bjerregårdkattene”


Om os: 
Vi er tyske feriegæster, som tager ”hånd” om de herreløse katte i danske sommerhusområder. 
I 2003 holdt vi vores første ferie i Danmark ved Ringkøbing Fjord og både i det år og det efterfølgende år løb der en kat rundt ved vort sommerhus. Katten så ikke ud til at have et hjem og vi spurgte derfor dyreklinikken, hvem der tog sig af katten. Svaret var: "Ingen".
Vi ville gerne hjælpe disse herreløse katte, som ingen ville tage sig af. Sommerhuskattene sulter i vintermånederne hvor der næsten ingen turister er - og mange af killingerne dør. Vi begyndte med vort projekt ”Sommerhuskatte” i området omkring Bjerregård. 
Vi fik indfanget kattene - neutraliserede dem og genudsat i deres vante omgivelser. Vi sørger også for foderpladser så kattene ikke sulter i månederne med få feriegæster.

Mange feriegæster er glade for kattene, men er ofte ikke klar over, at sultne og svækkede katte - og især killinger, ikke kan klare de hårde vintermåneder. De herreløse katte er der ingen der tager sig af når de er syge eller sårede - og der er ikke nok naturlig føde til, at de kan klare sig selv.
Siden 2003 kommer vi to gange om året til Danmark for at fortsætte med vores arbejde. Og vort arbejde kan betale sig, siden 2011 er der ikke kommet flere killinger i Bjerregård området og de katte vi har neutraliseret og genudsat ser vi år efter år.
Projektet i Bjerregård blev en succes og vi så os om efter et nyt sted, hvor vores hjælp var tiltrængt, og vi blev gjort opmærksomme på, at der var mange herreløse katte på Rømø. 
På Rømø er det dog ikke sommerhuskatte vi hjælper. En Hotelejer og en ejer af en hestestald tog også gerne mod vores hjælp til at få kontrol over deres kattebestand, da antallet var ved at tage overhånd. Derudover understøtter vi dem også med kattefoder, såvel på Rømø som i Bjerregård området. 
Efter Rømø - som vi stadig besøger en gang om året - tog vi til områderne Hemmet Strand og Bork Havn syd for Ringkøbing Fjord. Langs den jyske vestkyst er der store problemer med sommerhuskatte, som ingen har villet hjælpe. Med vort projekt kan vi vise, at det kan lade sig gøre, at løse problemerne med sommerhuskatte.
For tiden er vi - efter mange henvendelser fra feriegæster - taget længere mod nord mod sommerhusområderne Vejlby Klit og Vrist/ Harboøre. Her er der også mange herreløse katte, som godt nok fodres, men ingen sørger for neutralisering, så hvert år stiger antallet af herreløse katte. 

Hvad Du kan gøre:
Send os en besked, hvis du ser eller fodrer katte ved jeres sommerhus eller i området. Det ville være en stor hjælp for os at vide, hvor og hvilke katte der er set i sommerhus-områderne.
Beskriv meget gerne hvordan katten ser ud. Helt perfekt ville det være, hvis du ville sende et foto. Da vi kun er i områderne i vores ferie ville det være skønt, hvis dem der kommer oftere i de områder ville kontakte os. Gennem jer kunne vi få at vide, hvor i området vi kunne lede - og om der kommer nye til.
Helt særligt glæder vi os over tilbagemeldinger om de katte vi har ladet neutralisere (de er øremærkede og her en mikrochip), for så ved vi, at de har det godt. Af erfaring ved vi, at hunkattene klarer sig bedre, hvis de ikke skal tage sig af et kuld killinger, ligesom kastrerede hankatte klarer sig forholdsvis godt på egen hånd.
Så neutralisering af kattene er meningsfyldt og hensigtsmæssig - og har i områderne Bjerregård, Rømø, Hemmet Strand, Bork Havn og nu også Vejlby Klit og Vrist vist rigtig gode resultater.
Vi får mange positive beskeder fra feriegæster, som glæder sig over at kattene nu har det godt, og at de nu kan fodre dem med god samvittighed. Det ville være skønt, hvis også du ville støtte os.
Yderlige informationer (på tysk):
På vores hjemmeside skriver vi regelmæssigt om vort projekt i de enkelte områder - og vi viser billeder af kattene. Derudover er vi blevet omtalt flere gange i MinVenKatten. Se også nedenstående links.
Hvis I vil skrive på dansk har vi en veninde, som kan oversætte for os. Så skriv endelig.
Mange tak for jeres støtte.

Kontakt:
Anke Kaulfuss 
Hauptstrasse 21 b
61276 Weilrod, Tyskland
www.sommerhuskatte.de
sommerhuskatte@tigerurlaub.deDownload Flyer:
Bjerregårdkattene på dansk - wird aktuell überarbeitet

  Ferie Marts 2015_01 -


  Igen er de tyske kattevenner Anke og Thomas taget på ”ferie” på Rømø. Deres formål er at indfange og neutralisere så mange af de vildtlevende katte som muligt og samtidig skabe kontakter, således at de allerede neutraliserede katte har faste foderpladser og har en person som tilser kattene.

  DEN 1. OG 2. ”FERIEDAG” 
  En gammel kending, Kirsten
  I dette forår har de været afsted fra den 7 - 19. marts. Bilen blev, som på alle de andre ture, tætpakket med kattemad i store mængder såvel våd- som tørfoder. De ankom til sommerhuset, fik pakket ud og tog lige en hurtig kop kaffe før de kørte den første rundtur. Midt på Rømø er der etableret et foderhus, det så pænt ud og der var foder til kattene. Til dette foderhus har de en aftale med Petra, en medarbejder fra sommerhusudlejning, hun tilser og fodrer kattene. Området som Anke og Thomas kører rundt i, strækker sig næsten over hele Rømø. Sønderstrand ligger på den sydlige del, Lakolk på vestsiden og Hotel Kommandørgården næsten midt på øen. Pludselig ser Thomas en kat og det viser sig at være en af de katte, de har set tidligere i vinteren 201/13. Thomas og Anke har et meget omfattende kartotek med billeder af kattene og kan derfor holde styr på, hvilke katte det er og hvor de har set dem.
  Hotel Kommandørgården havde besøg sidste år af Anke og Thomas, og der var sat et foderhus op til kattene, men de blev slemt skuffede da de kørte derhen for at tilse huset. Fuld af blade og ingen mad i skålene. De gik om til bagdøren hvor kattene sommetider blev fodret og der sad minsandten 2 katte ved døren. Den ene var en gammel kending Mia, som de havde steriliseret, men den anden kat var ukendt. Anke lokkede kattene hen til foderhuset og vupti, dukkede der endnu en kat op. Skålene blev fyldt med mad og kattene spiste med det samme. Det blev dag nr 2 i deres ferie, søndag den 8. marts. De kørte til Sønderstrand, foderpladsen hvor de dagen inden havde opstillet et natkamera og skiftede hukommelseskortet. Derefter kørte de tilbage til Kommandørgården, og igen var der ikke nogen der havde fyldt foder op, selvom det var en aftale Anke og Thomas havde lavet med hotelejeren sidste år. Efter denne rundtur kørte de tilbage og gik derefter en runde i området i Lakolk. På turen så de et sommerhus hvor der var etableret et foderhus til kattene og snakkede med naboen til huset, en venlig ældre herre, som fortalte dem, at der mindst 1 gang ugentlig kom nogen forbi og fodrede kattene. Anke og Thomas håber, at de måske kan få en aftale med ejerne om at kattene kan få en fast foderplads, for de har endnu ikke nogen kontaktpersoner i Lakolk. Kameraet ved Sønderstrand viste både godt og dårligt nyt. På deres sidste ture til Danmark havde de forgæves forsøgt at fange en
  hankat med fælde, men det var ikke lykkedes og nu så de ham igen. Hankatten Ole, som de havde døbt ham, havde på bagpartiet filtret og beskidt pels, han savlede og så slet ikke godt ud. Men der var også gode nyheder, i alt så de 10 katte, og alle disse katte er nogen de havde neutraliseret i de tidligere år. Fra dette område manglede de kun at se 3 af de katte, som de tidligere har set. Om eftermiddagen besøgte Petra dem i sommerhuset og de gennemgik sammen de fotos, og Petra var meget forbavset over, at se at det var så mange katte som kom og spiste. Petra var også ked af at se den syge kat Ole, en kat som både hun og andre forgæves har forsøgt at indfange. Efter aftensmaden kørte de til Sønderstrand - og lige inden de kom hen til huset med foderpladsen, så Anke en kat. Hun ”sprang” ud af bilen, ”bevæbnet” med foder og Thomas fulgte efter med en transportkasse. Jeg må sige, at både Anke og Thomas har et formidabelt greb på katte - og ikke mindst stor erfaring og kendskab til hvordan de kan indfange katte. Anke satte foderskålen ned, katten kom hen og vupti - Anke tog et fast nakkegreb og Thomas stod klar med transportkassen, så ned med katten og så var den kat fanget!... Rent praktisk foregår det altid sådan, at Anke og Thomas indfanger kattene. Forinden laver de aftale med en dyrlæge og afhængig af tidspunktet, så afleveres kattene direkte hos dyrlægen eller også må de ”samle” flere katte i sommerhuset og bringer dem senere hen til dyrlægen. Anke og Thomas har store transportkasse, fælder mv og sørger altid for at ingen af kattene lider overlast. Tilbage i Lakolk tager de hen til foderhuset og ser en stor kat, som endda lader sig berøre og et blik under halen fortæller at det var en hankat! Ved denne velvoksne hankat tør Anke dog ikke tage i nakken og sætter derfor en fælde op. Og det tog ikke mange minutter før hankatten, lokket af tun og vådmad gik i fælden og så var kat nr 2 indfanget. Da det er søndag, kan de dog først aflevere kattene hos dyrlægen dagen efter, så kattene må overnatte i sommerhuset. 

  MANDAG DEN 9. MARTS 
  Efter en meget urolig nat, hvor hunkatten forgæves forsøgte at komme ud af transportkassen, stod de op ved 6-tiden. Og lige her vil jeg gerne gøre vore læsere opmærksomme på, at det vel og mærke er deres ferie de bruger på kattene! De 2 katte kom til dyrlægen og 2 timer senere kunne de afhentes, dyrlægen vurderer kattene til 5-6 år og det er aftalt, at kattene mærkes både med et specielt øremærke samt chip. Anke og Thomas har igennem de mange år erfaret, at øremærket kan falme og være svære at identificere. Man skal også betænke at mange af disse katte ikke er kælekatte, man skal være glad, hvis man får lejlighed til at berøre dem. Begge de neutraliserede katte forbliver i sommerhuset 1-2 dage indtil de er sikre på, at de er helt oppe på dupperne igen, så bliver de genudsat der hvor de blev indfanget. Om eftermiddagen går de en tur rundt i Lakolk, og de spotter 2 katte, som ved nærmere eftersyn viser sig, at være neutraliseret. I Sønderstrand går de også en rundtur for at se om de kan få øje på katte fra tidligere år, men de ser ikke nogen. I et sommerhus fatter Anke mod og banker på, for at spørge de nuværende gæster om de har set katte og ja, de havde set en kat. Tidligere sommerhusgæster havde skrevet om det i gæstebogen og sådan var de blevet opmærksomme på katten. Det viser sig også at være en af de katte som er ”ordnet”. På tilbagevejen kører de lige forbi Kommandørgården og der sad allerede 5 katte ved foderhuset. Mens de fylder madskålene op kommer der flere katte til. En hurtig beslutning bliver taget, de vil sætte fælder op 2 forskellige steder om aftenen og håbe på, at de kan indfange nogle af kattene. 

  TIRSDAG DEN 10. MARTS 
  Efter en god nats søvn kunne de tage sig god tid til at genudsætte de 2 neutraliserede katte. Så lige efter kl. 7.00 blev hankatten Emil genudsat i Lakolk. Han tog sig god tid til at komme ud af
  Katten Prinsesse
  transportkassen, besværede sig højlydt over indespærringen med mange højlydte mjaaaav´er. Så afsted til Sønderstrand hvor hunkatten Prinsesse skulle ”løslades”. Hun tog det også med ophøjet ro, først da Anke kigger under håndklædet som de lægger over transportkassen begynder hun at røre på sig og suser ud i friheden igen. Efter rundturen tager de tilbage til sommerhuset og nyder en dejlig morgenmad. Anke benytter sig af det dejlige solskin med en rengøringsrunde af fælder og transportkasser. Efterfølgende tager hun en cykeltur rundt i området og ofte banker hun på hos sommerhusgæster for at høre om de har set nogle katte. Undtagelsesvis er der ingen der har set katte og det glæder Anke, at de forhåbentlig er med til at reducere bestanden af sommerhuskatte i området. Alle dem hun snakker med får også udleveret en brochure om deres katte-projekt og de håber, at gæsterne vil melde sig hvis de ser nogle katte. Efter aftensmaden går turen til Sønderstrand, de sætter en fælde og et vildtkamera op, som sender fotos direkte til deres mobiltelefon. Derved kan de altid se hvorvidt fælden smækker og om de skal ud og hente katten, så den ikke sidder for længe i fælden. Turen går også igen forbi Kommandørgården og straks kommer der ikke mindre end 6 katte for at spise, heldigvis er alle disse katte ”ordnede”, altså gamle kendinge. Pludselig dukker der en kat op uden øremærke. Resolut sætter Anke fælden op, ind med lækker leverpølse og vupti, var katten i fælden. Samtidig modtager de et foto på mobilen fra den anden fælde ved Sønderstrand, en gammel kending Meike var henne og snuse til fælden, men heldigvis går hun videre, for hun er neutraliseret. Tilbage i sommerhuset sætter de også en fælde op på terrassen, i håbet om at indfange en stribet mis de har set de sidste par dage. Så forhåbentlig bliver det en nat med afbrydelser, hvor de skal op og tilse fælderne.

  DEN 5. DAG - ONSDAG DEN 11. MARTS 
  Fælden ved sønderstrand gav pote, en rød kat sad deri. Så igen var det 2 katte de bragte til dyrlægen,
  denne gang var det 2 hankatte. Den røde hankat blev døbt Leo og den stribede kat, som var indfanget ved Kommandørgården fik navnet ”Sixty”, for det var den 60. kat som Anke og Thomas har neutraliseret her i Danmark. Et par timers afslapning i solen bliver der tid til på denne dag, men allerede om eftermiddagen er Anke i fuld vigør igen. Nu tager de en tur til Kongsmark for at besigtige det område og her ser de ganske mange katte. Både gamle kendinge, men desværre også mange nye katte. Om aftenen tager de ud til Kommandørgården igen, sætter fælder op, får fodret alle de katte de allerede kender, så de ikke går i fælden - og så undrer Anke sig. For langsomt ”siver” kattene væk, og hvor går de nu hen? - hun følger forsigtigt efter dem og ser at en ældre dame fodrer kattene lige ved siden af affaldet. Hertil skal lige siges, at Rømøgæster ikke er gode til at rydde op efter sig, ofte ser Anke og Thomas katte som roder rundt mellem cigaretskod, glasskår og lignende efter mad. For at forhindre det ved hotellet, havde de lavet en aftale med ejerne om, at kattene skulle fodres i foderhuset. Et foderhus som Anke og Thomas har købt og stillet op. Anke blev ret irriteret på den ældre dame, for det var ikke aftalen og ødelægger deres muligheder for at indfange de halv-vilde katte, når de nu alle er mætte, så går de ikke i fælden. En god nyhed var der dog, kameraet fra Sønderstrand viste, at den stribede kat Prinsesse, som var frisk neutraliseret havde været henne og spise ved foderhuset.

  TORSDAG DEN 12. MARTS 
  Thomas genudsaetter Katten Sixty
  For at kunne høre fælden på terrassen smække, sov de med åbent vindue - ved minus 2 grader, men endelig kl. 01.50 hørte Anke et klap og hun sprang ud af sengen Bevæbnet med lommelygte og jubi, i fælden sad en stribet mis og han kom ind i huset for resten af natten. Kl. 06.45 ringer vækkeuret, en kort nat og de var begge to trætte. Inden morgenmaden blev Leo og Sixty genudsat og stribe-missen  Turen tilbage går igen forbi Kommandørgården, de ser også der en gammel kending, Grete, som desværre ikke ser godt ud, tynd strittende pels og halter på det ene ben. De snakker med en medarbejder fra hotellet, som forsikrer dem om, at katten spiser godt, men noget må hun fejle. Planen er derfor at Grete dagen efter skal til dyrlæge. I dag og i aften satser de på at indfange nogle af de katte de har set rundt omkring ved hotellet/campingpladsen - en ko-kat (sort/hvid, samme pletter som en ko), en langhårskat og en sort mis med hvid underpels. Kl.
  19.00 kører de afsted med fælderne og lækker lokkemad - og de forventer at sætte sig til at vente indtil kl. 22.00 og håber at en eller flere katte går i fælderne. Som sagt, så gjort - fælderne sættes op, men alle de ”gamle” misser synes at de godbidder i fælderne var bedre end det andet mad, også selvom Anke og Thomas havde givet dem masser af dåsemad. Så da de flere gange havde ”fanget” de gamle katte, besluttede de at sætte dem i transportkasser i bilen, så de forhåbentlig kunne fange de vilde katte. Derefter satte de sig ind i bilen og ventede - og ventede - og ventede. Fælden klappede og det var en kæmpestor hankat, en de ikke tidligere havde set. Så ventede de igen og ”klap” sagde det igen, også denne gang en stor hankat. Lidt skuffet pakkede de sammen, de havde håbet på at indfange ”ko”-katten, som de tror er en hunkat.
  kørt til dyrlæge. Det var igen en hankat og han blev døbt Odin. Eftermiddagen forgik ligesom de fleste andre, med rengøring af fælder og transportkasserne. Derefter en gåtur til Sønderstrand og glade blev de, da de så og snakkede med en gammel kattekending, hunkatten Kirsten.

  NÆSTSIDSTE DAG PÅ RØMØ 
  Det var en stress-fri genudsættelse af hankatten Odin, lige ud på terrassen med ham og væk var han. Så lige forbi hotellet, med lidt besvær indfange den syge kat Grete og en anden kat Mia skulle også tilses. Derefter afsted til dyrlægen med alle 4 katte. Hankattene var hurtigt kastrereret og mærket, Mia har måske en allergi, men der var ikke meget de kunne gøre. Katten Grete havde heldigvis ingen alvorlig skade på benet, men en voldsom katte-forkølelse, så hende kunne de ikke gøre andet ved end afhjælpe med en depot-sprøjte mod forkølelse. Om eftermiddagen sorterede de hundredevis af fotos og igen rengøring af fælder mv. Så lige et smut forbi kommandørgården, hvor de snakkede med ejeren Therese og fik en snak med hende om kattene og også om hendes tante (den omtalte ældre dame som fodrede kattene). Om Therese ikke godt ville snakke med tanten, så kattene vænner sig til at få foder i foderhuset og det lovede hun at gøre. I de sidste par år hvor Anke og Thomas har været på Rømø, har de ved hotellet kastreret 15 hankatte, 11 af disse hankatte kunne de med sikkerhed identificere ud fra alle de fotos de har taget - så kattene er i området og benytter sig af de indrettede foderhuse.   

  LØRDAG DEN 14. MARTS 
  Sidste dag på Rømø Sikke en nat! - hankattene var så absolut utilfredse med deres ophold i transportkasserne og havde lavet ballade næsten hele natten. Kl. 01.00 om natten gav Anke op, vækkede Thomas og sagde at de var nødt til at køre hen til hotellet og genudsætte hankattene, for det var alt for stressende for dem. Så ud af sengen, tøj på og kigge ind til kattene, men det gik ikke. Anke kunne se på deres pupiller at de stadig var for påvirkede af narkosen, så i seng igen og så forsøge at sove. Kl. 06.30 op igen, meget trætte efter en larmende nat - hankattene så næsten lige så trætte ud som Anke og Thomas også følte sig. Men afsted det gik og hankatteve var meget glade for at få deres frihed igen. Sidste dag på Rømø, de pakker sammen og vil denne gang tage videre til Ringkøbing Fjord, Hemmet strand, tilbage til deres ”gamle” område, hvor deres katte-projekt startede tilbage i 2003. Det får vi desværre ikke plads til i dette blad, men du kan læse om det i vores næste blad, som udkommer slutningen af august.
  En kæmpe tak til Anke og Thomas for deres utrættelige arbejde med at hjælpe danske sommerhuskatte. De samler penge ind i Tyskland, køber foder for de penge og sponsorere også selv en hel del. Heldigvis møder de danskere på deres vej som hjælper dem - og jeg håber, at endnu flere vil bakke op om projektet.
  Hanne Jørgensen